onlinefotoservices.nl Beginpagina | Zoeken | FAQ | Links | Bedankt! | Over deze site | Mail
Fout gevonden?
Foto kerstkaarten maken - persoonlijk en bijzonder
1e fotokaart is gratis - bij Kaartje2go
21-02-2005

Over ICC-profielen en Hema

Met dank aan Harry M.


Dit artikel, geschreven door Harry M., heeft betrekking op het afdrukken bij Hema, maar het geldt ook voor andere aanbieders.

Elk beeldpuntje op je digitale foto heeft een waarde voor Rood, Groen en Blauw (RGB). Welke kleur die drie waardes samen vertegenwoordigen, daarover hebben je beeldbewerkingsprogamma, je monitor, je eigen printer en ook de Hema (fuji?)centrale zo hun eigen mening. Dat betekent dat wat je aan kleuren op je beeldscherm ziet, niet hetzelfde hoeft te zijn als de foto’s die je bij de Hema afhaalt.

Er is een makkelijke oplossing.
  1. Zorg ervoor dat je een ICC-profiel voor je beeldscherm hebt gekozen dat bij je monitor past. Meestal is dat profiel meegeleverd met de monitor, anders vind je ze wel op de website van de fabrikant. Instellen doe je via Configuratiescherm à Beelscherm à Instellingen à Geavanceerd à Kleurbeheer. Nu begrijpen de computer en het beeldscherm elkaar.
  2. Laat een paar foto’s van verschillende onderwerpen (natuur, mensen /gezichten, primaire kleuren) bij de Hema afdrukken.
  3. Vergelijk de afdruk met dezelfde foto’s op je beeldscherm. Priegel eerst met de instellingen van je monitor: contrast, helderheid en kleurtemperatuur totdat je het beste resultaat hebt. Als je Photoshop geïnstalleerd hebt, zul je in je configuratiescherm het programmaatje Adobe Gamma zien, dat je hierbij kan helpen.
  4. Meestal heeft de ondersteuningssoftware van je grafische kaart ook nog mogelijkheden voor aanpassing van de kleurweergave. Hiermee breng je de finishing touch aan, totdat de foto’s op het scherm en de foto’s in de hand exact overeenkomen.
  5. Vanaf nu geeft Hema (maar ook andere fotoservices) de afdrukken die je je had voorgesteld. (Zorg wel dat er geen huisgenoot ondertussen aan je monitor zit te prutsen!)


Nog meer artikelen...
 
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Op grond van de informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder controle van de gegevens bij de bron.
Wilt u ons met een e-mail informeren als u onjuiste informatie hebt gezien?