onlinefotoservices.nl Beginpagina | Zoeken | FAQ | Links | Bedankt! | Over deze site | Mail
Fout gevonden?
Foto kerstkaarten maken - persoonlijk en bijzonder
1e fotokaart is gratis - bij Kaartje2go
22-09-2005
Het onderstaande artikel is met toestemming over genomen van het Noordhollands Dagblad/HDC Media Alkmaar, het is verschenen in het Noordhollands Dagblad en in de Gooi- en Eemlander (september 2005)

Opletten bij afdrukken foto's

Lekker, zo'n digitale camera. Je ziet direct wat het resultaat is en als het tegenvalt: wissen en opnieuw beginnen. Maar wat doe je vervolgens met al die digitale foto's?

Veel mensen kiezen ervoor om de leukste foto's af te drukken, al was het alleen maar om de vakantiekiekjes mee te kunnen nemen. Of om in geval van een computercrash toch beeld in handen te hebben. Je kind zal het je nooit vergeven als de eerste stapjes of hapjes niet zijn vastgelegd.
Het aantal bedrijven dat de mogelijkheid biedt om achter de eigen computer foto's naar een ontwikkelcentrale te sturen is groot. We namen de proef op de som en lieten steeds tien dezelfde vakantiefoto's afdrukken bij zeven centrales: Blokker, Albert Heijn, Schlecker, Kruidvat, Hema, Wehkamp en Combi foto. Hema en Wehkamp hadden na een week nog niets afgeleverd. Sterker nog: de Hemacentrale meldde dat de fotobestanden niet herkend werden, terwijl het toch gewone .jpg-bestanden waren.

Duidelijk

Het 'inleveren' van de foto's is niet moeilijk. De programmaatjes op internet geven allemaal duidelijk aan wat er achter het scherm moet gebeuren. Wie kiest voor aflevering van de bestelling via de post moet online betalen, meestal met een creditkaart. Dat moet je willen, met alle berichten over het kraken van rekeningen nog vers in het geheugen. Postbezorging is gemakkelijker, spaart tijd, maar duurder dan afhalen. Bovendien duurt levering langer, zeker omdat enkele centrales de post vanuit het buitenland naar Nederland sturen. Wie veel foto's af wil laten drukken, kan beter een cd-rom inleveren, omdat het doorsturen van foto's via internet tijd vergt, ook bij snelle internetverbindingen.
Hoewel we foto's op het formaat 10 bij 15 centimeter hebben besteld, wijken de resultaten in vier van de vijf gevallen af. Alleen Combi-foto drukt af op het juiste formaat. De andere centrales gaan uit van het formaat van de foto en passen de breedte van de foto daar op aan. De afwijking komt door de instelling van veel camera's: die werken met een verhouding 3:4, terwijl het fotopapier een verhouding 2:3 heeft. Gevolg is dat de Combi-foto's iets van het oorspronkelijke beeld missen, terwijl de andere foto's wel het hele beeld laten zien, maar smaller dan 15 centimeter zijn.

Miniem verschil

Vier fotografen, verbonden aan de krant, beoordeelden het resultaat en vonden de vijf resultaten niet tegenvallen. De verschillen waren miniem. De foto's van Combi en Albert Heijn krijgen het beste oordeel. Frisser en natuurgetrouw. Schlecker en Kruidvat hebben de foto's te donker af laten drukken. Gezichtsuitdrukkingen zijn moeilijk te herkennen. Niet vreemd, omdat Schlecker en Kruidvat gebruikmaken van dezelfde ontwikkelcentrale in Duitsland. Foto's met grote contrasten blijken het lastigst te zijn omdat de computergestuurde centrales gemiddeldes kiezen. Dat blijkt ook bij foto's van zonsondergangen. Bij de een te licht, bij de ander te donker. Zijn de verschillen klein in deze steekproef, de prijzen verschillen wel. Combi is met 23 cent per afdruk het duurste, Schlecker met 11 cent per afdruk de goedkoopste. Opmerkelijk is het verschil met de prijs van Kruidvat, dat 20 cent rekent maar de foto's naar dezelfde centrale stuurt. Het zijn nog niet de uitersten. Onderzoeksbureau Trendbox uit Amsterdam hield 38 aanbieders, die de foto's per post laten verzenden, tegen het licht. Daar kwam Webprint met 9 cent als goedkoopste uit de bus en Digitale Fotoservice met 44 als duurste. Zij bekeken niet de aanbieders waar foto's opgehaald moeten worden. Bij een recente test van de Consumentenbond kwam Kruidvat als beste aanbieder uit de bus. Gekeken naar de verhouding prijs-kwaliteit scoorde D-foto het beste.

Internethulp

De consument zal dus vooral op zijn eigen oordeel af moeten gaan. Vind ik de prijs belangrijk, wil ik goede kwaliteit, kies ik voor het gemak van postbezorging, hecht ik aan snelle levering? Een hulp bij het kiezen van een aanbieder kan de internetsite www.onlinefotoservices.nl zijn, waar alle aanbieders gerubriceerd staan, inclusief ervaringen van gebruikers. De site is opgezet door liefhebbers Edwin Vroon en Aschwin Marsman. Ze controleren regelmatig bij alle aanbieders de prijzen. Ze hebben de indruk dat er de laatste twee jaar minder wisselingen zijn dan daarvoor. Uit de ervaringen van gebruikers blijkt dat vooral in drukke periodes sommige centrales het werk niet aankunnen. "Rond kerst hebben we dit veel gezien, toen een aantal aanbieders de kerstkaarten pas in januari afleverde."
Negatieve ervaringen met aanbieders komen alleen voorzien van argumenten op de site. Volgens Vroon en Marsman wordt de site elke maand door gemiddeld 15.000 mensen bezocht, met augustus als uitschieter met 19.500 bezoekers.

DURK GEERTSMA


Met dank aan Peter van Aalst, Joop Boek, John Oud en Michel van Zwieten.

Nog meer artikelen...
 
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Op grond van de informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder controle van de gegevens bij de bron.
Wilt u ons met een e-mail informeren als u onjuiste informatie hebt gezien?