onlinefotoservices.nl Beginpagina | Zoeken | FAQ | Links | Bedankt! | Over deze site | Mail
Fout gevonden?
Foto kerstkaarten maken - persoonlijk en bijzonder
1e fotokaart is gratis - bij Kaartje2go
04-09-2008

Onderzoek naar afdrukken digitale foto's ongenuanceerd

Persbericht, 4 september 2008

Deze week heeft Trendbox een onderzoek gepubliceerd naar het afdrukken van digitale foto's. Daarin komt Webprint als de goedkoopste uit de bus. Maar dat blijkt in de praktijk wat genuanceerder te liggen. Navraag bij Trendbox wijst uit dat het onderzoek indirect door Webprint werd gefinancierd.

Webprint is op dit moment de goedkoopste per afdruk voor het 10 cm formaat (5 cent per foto). Hiervoor is echter geen onderzoek nodig, volgens onlinefotoservices.nl. Deze site vergelijkt al zes jaar online fotoservices en let daarbij niet alleen op de kostprijs van de afdrukken, maar ook op kwaliteit en service. Ook fotoalbums en canvas schilderijen worden in de vergelijkingen betrokken.

Onlinefotoservices.nl stelt dat met een prijsstelling van 5 cent per afdruk onder de kostprijs wordt gewerkt. Dit betekent dat er geen ruimte overblijft om service te verlenen. In het Trendbox-onderzoek is het aspect service niet meegewogen, concludeert onlinefotoservices.nl

De vergelijkingssite heeft inmiddels meer informatie gekregen over het Trendbox-onderzoek. Daaruit blijkt onder andere dat bij het vaststellen van de laagste prijs wordt uitgegaan van het afdrukken van 12 foto's. Dit is een zeer gering aantal, maar wel een aantal waarbij Webprint als voordeligste uit de bus komt. Consumenten bestellen meestal veel meer foto's in één keer, omdat ze dan kunnen besparen op de verzendkosten. Ook is alleen gekeken naar aanbieders die de afgedrukte foto's verzenden. Door de foto's af te halen bij Hema of Albert Heijn of MediaMarkt kan de consument uiteindelijk goedkoper uit zijn, omdat verzendkosten worden uitgespaard. Het zijn juist deze filiaalbedrijven, de grootste concurrenten van Webprint, die laag scoren in het Trendbox-onderzoek.

In 2005 speelde een soortgelijke zaak. Webprint wilde toen aantonen dat ze naast goedkoop ook kwalitatief goed was. Een van de conclusies van het overigens ook door hen betaalde Trendbox-onderzoek was dat de fotoservice die al jaren op de vergelijkingssites als beste wordt beoordeeld, juist die de minste kwaliteit leverde. Opvallend detail is dat deze aanbieder in het huidige onderzoek niet is meegenomen.

Onlinefotoservices.nl twijfelt niet aan de oprechtheid of onafhankelijkheid van Trendbox, maar vraagt zich wel af in hoeverre je onderzoeksresultaten mag 'sturen' door bepaalde opdracht-formuleringen. Op donderdag 11 september zit Aschwin Marsman, een van de webmasters van onlinefotoservices.nl aan tafel met Lex de Witt van Trendbox. De foto's van de 28 aanbieders zullen dan opnieuw beoordeeld worden. Ook zal er gesproken worden over de onderzoeksopzet in de toekomst. De onafhankelijkheid van het onderzoeksbureau mag niet in het geding komen, maar de aanbieders moeten zich er ook in kunnen vinden. Dat is nu zeker niet het geval. Eén grote aanbieder overweegt zelfs al juridische stappen. Gelukkig kan de consument voor een objectieve en actuele vergelijking nog steeds terecht op www.onlinefotoservices.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Aschwin Marsman:

Nog meer artikelen...
 
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Op grond van de informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder controle van de gegevens bij de bron.
Wilt u ons met een e-mail informeren als u onjuiste informatie hebt gezien?