onlinefotoservices.nl Beginpagina | Zoeken | FAQ | Links | Bedankt! | Over deze site | Mail
Fout gevonden?
Foto kerstkaarten maken - persoonlijk en bijzonder
1e fotokaart is gratis - bij Kaartje2go
14-03-2005

Vergelijking van de aanbieders Agfanet, Albert Heijn, Dixons, Fujiprint, Hema en Ofoto

Door Anne-Mieke


Ik heb in januari 2005 mijn eigen test gedaan, door dezelfde 11 foto's te versturen aan 6 online-aanbieders: Agfanet, Albert Heijn, Dixons, Fujiprint, Hema, Ofoto.. De uiteindelijke afdrukken waren duidelijk verschillend, die hieronder staan vermeld.

onlinefotoservices.nl: Hieronder staan afbeeldingen om de verschillen te illustreren. Overal waar origineel bij staat betreft het originele bestand van de fotocamera. Bij de andere afbeeldingen gaat het om gescande afdrukken van de verschillende aanbieders. De gescande afbeeldingen wijken af van de werkelijkheid, omdat de scanner op een bepaalde manier met kleuren omgaat en omdat de afbeeldingen ook nog eens verkleind zijn, waardoor ook de kleuren wijzigen.
In ieder geval is het duidelijk dat de afdrukken per aanbieder behoorlijk kunnen verschillen, hoewel het natuurlijk ook een kwestie van smaak is.

Albert Heijn

origineelAlbert Heijn
Albert Heijn drukt veel te hard, te contrastrijk ('vet') af: hoofdhaar van mensen lijkt ongewassen en vettig, details in bijv. struiken/bloemen/gebouwen zijn zwaar overdreven getekend, een babygezicht krijgt zelfs metallic zilverachtige glans! De kleuren van alle foto's waren reëel, maar dat weegt voor mij niet op tegen de verder onwaarschijnlijk vette afdrukken.
De foto's 13x18 cm waren afgedrukt op mooi Kodak Royal papier, de vergrotingen (20x30 cm) op (omhoog krullend!) Agfa Sensations papier. De afmetingen van de afdruk waren 12,7 x 17.6 cm.

Fujiprint / Hema>

origineelFujiprintOfoto
De afdrukken van Fujiprint en Hema lijken als 2 druppels water op elkaar, gebruiken ze ook hetzelfde (merkloze, tikje dunne) papier?
Enige verschil: Hema snijdt slecht! Bij sommige foto's vallen van zowel de beide zijkanten als van de onderzijde een flink stuk af - en dat is bij geen van de andere 5 afdrukaanbieders het geval!
onlinefotoservices.nl: de originele bestanden hebben een verhouding van 4 : 3, wat niet overeenkomt met de verhouding van 18: 13. Aanbieders gaan hier verschillend mee om: sommigen snijden een stuk van de afdruk af; anderen leveren afdrukken met witte randen; weer anderen (en gelukkig de meeste aanbieders de laatste tijd) passen de afmetingen van de afdrukken aan, zodat niets van de foto verloren gaat.

Hema en Fujiprint hebben beiden een gele (groene?) gloed over alle foto's. Wit in de foto's wordt lichtgelig, blauw water groenig, roze bloemen worden oud-roze. Bovendien zijn vrijwel alle foto's van Fujiprint en Hema wat vervlakt afgedrukt, alsof er een lichte waas overheen ligt (de dynamiek verdwijnt).
Afmetingen van Hema: 12,7 x 18,6 cm. Afmetingen van Fujiprint: 12,7 x 19 cm (met witte randen) en 12,7 x 17,9 (zonder).

Agfanet

origineelAgfanetOfoto
Agfanet heeft heldere foto's (op merkloos papier), maar helaas zijn de kleuren echt veel te flets. Portretten: grauwe, zieke mensen! Rode trui is alleen bij Agfanet oranje?! Lichte, subtiele kleuren verdwijnen richting wit.
Afmetingen van de afdruk: 12,7 x 17,0 cm (Agfanet geeft op de website ook aan dat het 13 x 17 cm is).

Ofoto

Ofoto levert echt goede foto's: mooie en reële kleuren, wit=wit, zwart=zwart, rood=rood etc. en ook subtiel kleurverloop blijft goed zichtbaar. De dynamiek in de foto's is perfect (niet te hard - zoals Albert Heijn- en niet te flets - zoals Agfanet). Gedrukt op prachtig Kodak Duralife papier, top!
Afmetingen van de afdruk: 12,7 x 17,6 cm.

Dixons

origineelDixonsOfoto
Dixons levert ook prachtige foto's (op Kodak Royal papier): goede kleuren, mooie dynamiek in de beelden.
Alleen bij zeer contrastrijke foto's neigen ze naar een gemiddelde, waardoor de donkere vlakken worden opgelicht (en dat wil ik niet, ik heb dat contrast er niet voor niets ingestopt!).
Afmetingen van de afdruk: 12,7 x 17,0 cm.

Eindconclusie

Ofoto absoluut nummer 1, Dixons een zeer goede 2e plaats!
Albert Heijn ronduit de slechtste van deze 6 geteste afdrukaanbieders.
Hema en Fujiprint geven dezelfde ietwat teleurstellende resultaten met vervlakkende en gelige waas, en Hema snijdt daarbij nog eens belabberd.
Over Agfanet evenmin tevreden: zij leveren prima afdrukken, behalve dat hun kleuren opvallend veel fletser zijn dan bij alle anderen. Als ze in de afdrukcentrale iets aan de kleur doen kunnen ze echter in de top 3 belanden.

Alle 6 de aanbieders waren snel en correct in hun afleveringen en de status van de bestelling. Alleen van Dixons heb ik - nog steeds - geen mail gekregen dat mijn foto's onderweg zijn! (Terwijl ik de foto's al 5 dagen geleden op de bonnefooi in de winkel heb opgehaald).

Nog meer artikelen...
 
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Op grond van de informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder controle van de gegevens bij de bron.
Wilt u ons met een e-mail informeren als u onjuiste informatie hebt gezien?