onlinefotoservices.nl Beginpagina | Zoeken | FAQ | Links | Bedankt! | Over deze site | Mail
Fout gevonden?
Foto kerstkaarten maken - persoonlijk en bijzonder
1e fotokaart is gratis - bij Kaartje2go
18-12-2007

Ervaringen met Happyalbum

door Kees en Pola Zondag


Wij hebben recent voor het eerst een album gemaakt op A3 formaat van onze foto’s. Tot nu toe hebben we onze digitale foto’s verwerkt in presentaties in Powerpoint en in presentatie DVD’s. Ook hebben we zelf foto’s afgedrukt en zijn onze foto’s door anderen gebruikt in drukwerk, boeken etc.. Na een vakantie in Kenia en Tanzania, vonden wij het leuk eens te kijken of een eigen fotoboek tot de mogelijkheden behoorde. Omdat we vooraf uitgebreid op deze webpagina’s hebben gekeken bij de bepaling van onze keuze, leek het ons niet meer dan billijk u onze ervaringen mee te delen.

Waarom Happyalbum?

Onze keuze is op Happyalbum gevallen omdat we een groot boek wilden maken, in gebonden uitvoering. Alle leveranciers met “spiraal-oplossingen” vielen voor ons dus af. Ook waren wij er zeker van dat we meer dan 60 pagina’s gingen vullen. Veel leveranciers gaan niet verder dan 60 pagina’s. Van een aantal leveranciers hebben wij de design software gedownload en zijn aan het werk gegaan. Na een uurtje hebben we gekeken bij welk pakket we een “goed gevoel” en tastbaar resultaat hadden. Happyalbum kwam hierbij goed naar voren. Vervolgens hebben we nadere informatie bij Happyalbum opgevraagd over onder andere de kwaliteit van het te gebruiken papier, het format van de aan te leveren foto’s, de compatibiliteit van andere software voor layout van het boek en of er een mogelijkheid bestaat een en ander vooraf te bekijken. Na een snelle en steekhoudende reactie van Happyalbum (we hebben niet overal ons zin gekregen), hebben we besloten met Happyalbum in zee te gaan.

De camera

Voor de volledigheid: wij fotograferen met spiegelreflex van Konica Minolta, Dynax 7D, uitsluitend in RAW formaat. We bewerken alle foto’s thuis met Photoshop CS3 extended. Onze PC heeft een aparte HD van 360 GB voor fotobewerking en opslag en de monitoren zijn kleur gekalibreerd, evenals de kleuren foto printer. De omschrijving “veeleisende amateur” is bij ons dus van toepassing!

De software

De design software van Happyalbum is redelijk basaal, maar heeft een aantal eigenschappen die het pakket toch goed bruikbaar maken:
  • de maat van het grid is aan te passen, erg belangrijk voor een layout die past bij het album formaat en de maatvoering van de foto’s;
  • het programma geeft op grond van pixeldiepte en het formaat van de foto adequate informatie over de kwaliteit van de afdruk;
  • er is een uitgebreide mogelijkheid eigen layout-sjablonen op te slaan; helaas wordt dit bij het album opgeslagen en niet op programma niveau;
  • de teksteigenschappen zijn verrassend uitgebreid aan te passen;
  • het maken van het album gebeurt “wysiwyg”, met een standaard GUI, de leercurve is dus heel vlak, je kunt vrij snel mooie resultaten boeken.

Al met al waarderen wij de designsoftware met een 7,5. Hierbij hoort wel de volgende opmerking. Het zou de leveranciers van albums sieren, indien aansluiting wordt gezocht bij reeds bestaande professionele en semiprofessionele software voor het bewerken van foto’s, het maken van layout en verwerken van andere afbeeldingen. Het komt ons wat knullig voor dat er op professioneel gebied (reclameburo’s, pre-press bedrijven en drukkerijen) een prachtige digitalisering met bijbehorende software heeft plaatsgevonden en dat er nu in de consumentenmarkt met enkele “houtje-touwtje” programma’s gewerkt moet worden. Wij pleiten niet voor het afschaffen van de design-software, maar de mogelijkheid een Indesign bestand te versturen voor de realisatie van een foto-album zou naar ons idee vele mensen helpen nog betere resultaten te boeken. Bovendien is het een enorme leuke uitbreiding van de nieuwe hobby die is ontstaan – de digitale verwerking van foto’s en het kwalitatief hoogwaardig presenteren van digitale foto’s.

Wij raden sowieso iedereen aan “professionele” bewerkingssoftware te gebruiken voor de foto’s. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Wij vinden bijvoorbeeld Photoshop CS3 een “moderne donkere kamer”, die alles kan wat voorheen in de doka gebeurde en nog veel meer!

Bestellen

Ons album kon eenvoudig besteld worden. De bestelsoftware van Happyalbum verdient een ruime 9, alles loopt gesmeerd. De overdracht duurde ruim 1 uur, maar ons album was rond de 2 GB, dus nog alleszins acceptabel. Voordat werd verstuurd waren alle administratieve transacties netjes en duidelijk afgerond. Wij hebben betaald met creditcard. Na verzending is een bevestiging via e-mail ontvangen. De besteltermijn was door Happyalbum gesteld op 5 werkdagen en 2 extra voor verzending. Wij hebben het album op zaterdag avond verzonden en op de volgende woensdag al ontvangen. Vooraf ontvingen wij ook nog een e-mail dat het album gereed was en verzonden. Al met al geen reden tot klagen hier, keurig verzorgd, voldoende communicatie en ook erg snel!

Het resultaat

Het boek wordt stevig verpakt geleverd, erg belangrijk bij een boek op A3 formaat. Bij het boek een afleverbon met de relevante informatie. Ook hier geen reden tot klagen, aan alles wordt duidelijk zorg besteed.

Bij het openen van het boek valt direct op dat Happyalbum het geleverde beeldmateriaal “koud” afdrukt; er vindt geen bewerking meer plaats. Wij hebben alle foto’s op verzoek van Happyalbum als hoge kwaliteit JPG aangeleverd in Adobe RGB 1998. Dit hebben we ook weer terug gekregen. Omdat kwalitatief goed papier wordt gebruikt, is het contrast en de kleurverzadiging goed; geen vreemde verrassingen. De beeld uitsnedes die wij gemaakt hebben, worden ook afgedrukt. Wij hebben vrij veel pagina’s aflopend gemaakt. Ook hier geen verrassingen. Alle teksten worden goed afgedrukt, geen verspringen of verschuiven. (Omdat de software geen uitvullen links en rechts ondersteund hebben wij een lettertype gebruikt met vaste maat.)

Het boek is keurig uitgevoerd, omslag, rug en bindwerk zijn stevig en zien er netjes uit. Alle pagina’s zijn recht afgesneden en recht bedrukt.

Maar het belangrijkste is natuurlijk: hoe zien je foto’s eruit? De foto’s zien er goed tot zeer goed uit. Zoals hiervoor al gezegd, geeft de design software aan waar de kwaliteit in het gedrang kan komen. Door hier goed op te reageren, hebben we nu een boek, waarin druktechnisch gezien geen vervelende verrassingen zitten. En dat is een pluim waard, het proces is zo onder controle dat geleverd is wat wordt beloofd, erg goed! Omdat wij wisten dat ons materiaal tiptop was, kunnen we niet anders concluderen dan dat Happyalbum op het belangrijkste aspect van het leveren van een fotoboek zeer goed scoort: gewoon zonder vervormingen, aanpassingen en verkleuringen de geleverde foto’s afdrukken zoals ze in de layout zijn geplaatst door de klant! En we hebben het hier wel over foto’s tot een maat van 30 x 80 centimeter, de gemiddelde maat is 19 x 24 cm, net iets kleiner dat een A4. Op één foto, met een zeer constante kleur in de lucht, zien we lichte bandvorming in de kleur, maar niet zodanig dat het storend is.

Tot slot

Wij gaan zeer zeker nog vele boeken laten afdrukken, we hebben nog GigaBytes aan foto’s te verwerken. En zoals het er nu uitziet, zal Happyalbum zeker een zeer goede kans maken onze leverancier te blijven!! Onze waardering voor de service is een 8, omdat we nog geen gebruik kunnen maken van andere (betere) software bij het maken van een fotoboek. Ook vragen wij ons af, of Happyalbum niet volledig gebruik maakt van een buitenlands (Duits?) bedrijf voor de productie van de boeken – de software begint Duits te reageren als je meer doet dan de standaard-gebruiker………..

Maar alles bij elkaar zijn wij zeer tevreden klanten van Happyalbum, die dit bedrijf kunnen aanbevelen.

Een laatste opmerking: geef de drukker niet de schuld dat uw foto’s niet goed zijn – wat er niet op staat kan ook niet gedrukt worden!!


Nog meer artikelen...
 
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Op grond van de informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder controle van de gegevens bij de bron.
Wilt u ons met een e-mail informeren als u onjuiste informatie hebt gezien?