onlinefotoservices.nl Beginpagina | Zoeken | FAQ | Links | Bedankt! | Over deze site | Mail
Fout gevonden?
Foto kerstkaarten maken - persoonlijk en bijzonder
1e fotokaart is gratis - bij Kaartje2go

Veel Gestelde Vragen


Aanbieders

Welke aanbieder heeft uploadsoftware voor de Apple Macintosh?
Zie de lijst met mogelijkheden voor het afdrukken van foto's en de lijst van fotoalbum aanbieders voor fotoalbums.

Foto.com maakt gebruik van java applets, zodat dat ook gebruikt kan worden op een Mac.

Als u nog een aanbieder weet, laat het ons weten!
Zijn er ook franstalige aanbieders?
Kijk hiervoor op de 'buitenland'-pagina.

Afdrukken

Bij welke aanbieders wordt de bestandsnaam op de achterkant geprint?
Er zijn ons momenteel vier aanbieders bekend: foto.com, pixum, profonet en AH.
Heeft het laten afdrukken van foto's met een hoge resolutie een nadelig effect op de kwaliteit?
De vraag van Robert: "Ik maak alle foto's op hoge kwaliteit of RAW formaat in 2048:1536 en stuur deze op in dezelfde bestandsgrootte (500 KB - 2.5 MB) en beeldformaat om af te laten drukken op 10x15 formaat. Heeft dit een nadelig effect op de kwaliteit voor het formaat 10x15? Bij Schlecker staat een overzichtstabel voor minimale bestandsgrootte en resolutie zonder dat dit aan een maximum is verbonden."
Aanleiding hiervoor was informatie dat dit niet kon. Ik heb de bron hiervoor achterhaald. Het betreft een de welkomstmail van de @Home Album Editor: "Hoe meer megapixels hoe beter de afdruk? Zeker niet! De Album Editor levert prima afdrukken van foto's gemaakt op de standaard-resolutie met camera's vanaf 2 megapixel. Als u een 3-, 4- of 5-megapixel camera heeft, zorg er dan voor dat de foto's voor uw album of kalender tussen de 500 Kb en de 1Mb groot zijn. Grotere bestanden zijn niet nodig en doen afbreuk aan de kwaliteit, hoe vreemd dit wellicht mag klinken. Gebruik liever geen foto's die zijn bewerkt in fotobewerkingssoftware. Foto's die zijn bewerkt verliezen vaak hun oorspronkelijke resolutie en leveren daardoor uiteindelijk een minder goed afdrukresultaat op. Bewerken kan voor zover nodig in de Album Editor."
Het antwoord van een aanbieder: In theorie zou je op de resolutie van de belichter moeten aanleveren. In ons geval 400dpi. Fuji en Kodak's noritsu's belichten op 300dpi (of 320). Nu is het zo dat de belichters zijn voorzien van een soort rip die automatisch naar de juiste grootte interpoleren. Deze doen dit absoluut niet slechter dan photoshop, dus heeft het geen zin om dat zelf te gaan doen. Teveel informatie aanleveren heeft voor de kwaliteit geen effect, behoudens langere uploadtijd en heavy traffic op onze servers. Ik denk dat dit de reden is van de genoemde service. Je betaald tenslotte vaak over je data traffic bij de providers per GB. En als je voor een bodemprijs wilt leveren is elke eurocent kosten die je kan besparen belangrijk. Kortom resolutie zo laten als op de camera was ingesteld. Groter of kleiner maken heeft geen zin. Enige wat nut heeft is als een foto te licht of donker is dit zelf te corrigeren. (zo ook de kleur). Voor de gevorderde gebruikers zijn natuurlijk talloze functies aanwezig om het resultaat beter te maken dan wat de camera in eerste instantie opgenomen heeft.
Ik heb een plaatje van het internet gehaald. Het formaat is in pixels 640 x 480. Kan ik dit laten afdrukken bij een online fotoservice?
Het kan wel maar de kwaliteit zal heel slecht zijn, zelfs bij het kleinste formaat 9 x 13. Een vuistregel is dat voor 1 cm honderd pixels nodig zijn. Bij een plaatje van 640 x 480 wordt dat dus een foto van 6,4 x 4,8 cm. Omgekeerd voor een foto van 9 x 13 cm is dus een plaatje nodig van 900 x 1300 pixels. Een mogelijkheid is om 4 plaatjes van 640 x 480 pixels te combineren tot 1 grote plaat en die vervolgens af te drukken op 9 x 13 cm.
Is 10x15 cm werkelijk 10x15 cm?
10x15 cm is een nominale aanduiding. Een typische exacte papiermaat hiervoor is 10.2x15.3 cm. Zie de informatie hierover bij de door u gebruikte online fotoservice.
Is het mogelijk om foto's in een fotoalbum of fotoboekje af te laten drukken?
De aanbieders waar fotoalbums afgedrukt kunnen worden schieten als paddestoelen uit de grond. Bij heel veel aanbieders die foto's afdrukken kunnen tegenewoordig ook fotoalbums afgedrukt worden. Daarnaast zijn er aanbieders die zich richten op albums, kalenders etc., bijvoortbeeld: albumprinter.nl, albumservice.nl
Is het mogelijk om foto's op linnen af te drukken?
Er zijn inmiddels legio bedrijven, die op canvas (schilderslinnen) afdrukken en opspannen: o.a. printjekunst.nl; canvasfactory.nl; foto.com. Bij Photogram in Enschede is ook het mogelijk. Linnen wordt op PVC geplakt of op verzoek los geleverd.
Kun je van een digitale foto een dia laten maken?
Ja, dit is mogelijk. Ons is 1 bedrijf bekend wat het kan, maar het is niet goedkoop voor thuisgebruik. Het bedrijf is Studio Transparant, http://www.studiotransparant.nl
Ondersteunen afdrukcentrales verschillende colorspaces?
Vraag:

Wat ik zou willen weten is in hoeverre afdrukcentrales verschillende colorspaces ondersteunen. Of welke colorspace ze uberhaupt gebruiken. Hier begint nl. het verkrijgen van de gewenste kleuren. Je kan lekker in Adobe RGB zitten editen, maar als de centrale dan sRGB afdrukt kan je er van op aan dat je teleurgesteld wordt. Van buitenlandse sites (V.S.) begrijp ik al wel dat sRGB meestal een veilige keuze is, maar aangezien de sRGB space kleiner is dat aRGB zou een centrale die dat ondersteunt mijn absolute voorkeur hebben. En dan kunnen we 's een vergelijking gaan maken...

Antwoord van een aanbieder:

Alle fotolaser belichters zijn gemaakt voor de massa en zijn dus gebaseerd op srgb. (behalve enkele grootformaat belichters waar foto's van 1,27 meter breed bij 30 meter op belicht kunnen worden).
AdobeRGB op de gangbare belichters gaat dus mis. Betekent dus converteren naar srgb. Blijft onverlet dat iedere machine weer iets anders is en dus srgb ook niet zaligmakend is. Als een lab een icc profiel ter beschikking stelt, maak je de grootste kans op een goed resultaat. Maar de meeste gaan voor de massa en stellen dat je gewoon in srgb moet aanleveren. (houd de communicatie ook simpeler. Geen moeilijke vragen over hoe je dan je bestanden moet omzetten e.d.)
Kortom, bij mijn weten zijn er op de markt geen belichters die adobeRGB ondersteunen. Diegene die dit wel pretenderen te hebben converteren zelf terug naar srgb o.i.d.
Waar kan ik dia's (of negatieven) digitaliseren?
Dit is o.a. mogelijk bij Albert Heijn en Trekpleister. Albert Heijn zegt: Dia's kunt u (alleen kleinbeeldkleuren en ingeraamd) op CD-rom laten zetten. U kunt naar een van onze filialen gaan en de dia's in een opdrachtzak doen en bij speciale wensen vermelden 'CD-rom maken' U betaald voor de CD-rom EURO 4,99 en voor de scan per dia 0,29 EURO. Er kunnen maximaal 100 dia's op 1 CD-rom.
Ook is dit mogeliijk bij www.xanders.be/dia.php. 1024x1536 EURO 0,25. 1200x1800 EURO 0,35 per dia. 2048x3072 EURO 0,45. De betaling kan via overschrijving naar een belgische rekening (met IBAN en SWIFT code). Verzending van CDROM en dia's per Taxipost, kosten 0-0.5 kg EURO 23,55.
Verder biedt digidia (e-mail: info@allone.nl) deze service aan. 300 dpi EURO 0,25. 600 dpi EURO 0,29. 1200 dpi EURO 0,40. 3600 dpi EURO 1,80. Extra kosten voor losse negatieven en oningeraamde dia's EURO 0,10. CDROM per stuk EURO 1,99. Fotoboek per CDROM EURO 4,99. 20% korting bij meer dan 200 dia's/negatieven. Verzendservice per post EURO 5,50.
Waar kan ik digitale foto's op APS formaat laten afdrukken (dus 10x18 en 10x25)?
Wij weten geen aanbieders die dit ondersteunen. Met een truc kan het wel worden gedaan door het af te drukken op het 13x19 of 20x27 formaat. Je krijgt dan wel een grote witte rand, maar die kan er af gesneden worden.
Waar kan ik foto's laten afdrukken met een witte rand?
Ons is op dit moment alleen Foto.com, Profotonet en Procolor bekend.
Waar kan ik mijn foto's mat laten afdrukken?
Dit is mogelijk o.a. bij Foto.com, Procolor en Profotonet.
Waar kan ik panorama foto's (stitched) laten afdrukken?
Deze kunnen worden afgedrukt bij www.panoramaprint.nl.Zowel Mac als PC wordt ondersteund, zowel sRGB als AdobeRGB. Afdrukken op zijdeglans en hoogglans materiaal van hoge kwaliteit met een houdbaarheid van 3x een normale foto afdruk.Ook supergrote formaten zijn mogelijk: tot 150 cm breed en tot maar liefst 30 meter lang!
Na het uploaden van de foto kan de klant zelf een hoogte of breedte invoeren, waarna de software automatisch de hoogte laat zien, waarbij de software rekening houdt met de kwaliteit van de aangeleverde (JPEG) foto.
De prijs wordt duidelijk zodra een foto is ge-upload. In feite is de prijs gebaseerd op start+verzendkosten+ een prijs per vierkante centimeter.

Het kan ook met een truc worden gedaan door het af te drukken op het 13x19 of 20x27 formaat. Je krijgt dan wel een grote witte rand, maar die kan er af gesneden worden.
Wat ook wel wordt gedaan is zelf bijv 3 panoramafoto's van 10x45 met een beeldbewerkingspakket onder elkaar plaatsen en dan laten afdrukken als 30x45.
Waar kun je foto's vierkant laten afdrukken?
Bij Profotonet kan dat in de formaten 10,2x10,2 11,5x11,5 12,7x12,7 15,2x15,2 20,3x20,3 en 30,5x30,5. 1 Mail naar orders@profotonet.nl voor de bestelinstructie. 2 Via bestel software, let wel op instellingen -> het volledige beeld moet worden met witte rand aan zijkant. De foto wordt dan afgedrukt op het bestelde formaat met een witte rand aan zijkanten.
Waar kunnen foto's als briefkaart worden afgedrukt?
Dit is mogelijk bij Pixum (zie de site van Pixum bij funproducten): van een foto worden 10 afdrukken gemaakt waarbij 10 stickers worden geleverd voor de achterkant zodat het er als een ansichtkaart uit ziet.
Een andere mogelijkheid is Colorado Film (Antwoordnummer 531, 4600 VB Bergen op Zoom), die verkoopt een ansichtkaart achterkant, daar kan een foto opgeplakt worden waar vervolgens een kunststof beschermlaagje overheen gaat. De prijs is 2,25 EURO per 10 en 4,95 EURO per 25 stuks plus verzendkosten. Betaling met acceptgiro.
Bij de Hema kun je wenskaarten laten afdrukken.
Bij TPG Post kun je een kaart laten versturen met je eigen foto erop voor EURO 1,50 (A5 formaat) en EURO 1,30 (A6 formaat). Bij meer kaarten voordeliger. Ook kun je de kaarten naar je huisadres laten sturen. (kaartenservice.tpgpost.nl).
Ook bij Webprint.nl kun je foto's als kaart laten afdrukken.
Welke resolutie moet ik gebruiken?
Meer informatie hierover in het artikel "Tips bij het afdrukken".

JPG bestanden

Wat is EXIF?
EXIF is extra informatie, die door een camera bij een jpg-bestand gestopt kan worden, met daarin gegevens zoals de datum, sluitertijd, zoomfactor etc.
Is er een programma waarmee ik makkelijk de verhouding van een bestand kan aanpassen?
Met het gratis programma cpicture kan dit redelijk eenvoudig, zelfs met behoud van de EXIF-informatie. Bovendien heeft dit programma nog meer mogelijkheden: rode ogen verwijderen, roteren etc. Zie verder bij de rubriek 'Tips en Info', 'Afdrukken'.

OnlineFotoservices.nl

Heeft onlinefotoservices.nl een connectie met de vergeleken aanbieders?
Nee, de site onlinefotoservices.nl is volledig onafhankelijk van welke aanbieder dan ook. Er wordt geprobeerd om de meest actuele informatie te verstrekken, maar daar kunt u ook een steentje aan bijdragen! Hoewel we onafhankelijk zijn, hebben wij wel contacten met aanbieders. Een aantal aanbieders stelt ons bijvoorbeeld van te voren op de hoogte van actie's en prijswijzigingen zodat we ze direct kunnen verwerken op de site.
Wie zit er achter de website onlinefotoservices.nl?
Onlinefotoservices.nl is ontwikkeld door aYniK Software Solutions naar een idee van Edwin Vroon. Momenteel wordt de site door drie personen beheerd.
Waarom staat aanbieder X niet op de hoofdpagina bij de landelijke aanbieders, maar alleen bij de regionale aanbieders?
Om op de hoofdpagina vermeld te worden, moet een aanbieder een landelijke dekking hebben (Van het noorden naar het zuiden, van de randstad tot Twente) of ze moeten hun afdrukken versturen per post. Hierbij dienen de kosten per post wel redelijk te zijn, een aanbieder die zegt voor 100 EURO de foto's wel te versturen per post wordt natuurlijk helemaal niet vermeld. Het online foto services team beslist of een aanbieder wel of niet op de hoofdpagina komt.
Waarom staan bij de regionale aanbieders de prijzen niet vermeld?
Het aantal aanbieders waar je foto's kunt laten afdrukken is zeer groot, denk aan fotozaken, drogisten en andere winkels. Het is ondoenlijk om van al deze aanbieders de gegevens in te voeren en up to date te houden. Misschien dat dit in de toekomst kan veranderen als aanbieders zelf hun prijzen kunnen wijzigen, maar dat is toekomstmuziek.

Overig

Zijn er al insteekmappen voor 15x11 cm foto's?
Ons is alleen bekend dat bij de Hema mapjes gekocht kunnen worden speciaal voor 15x11 cm foto's.

Bestanden opsturen

Op welke pagina kan ik mijn foto's uploaden?
Wij vergelijken aanbieders van online fotoservices, wij zijn geen aanbieder!
Mijn verbinding verbreekt steeds!
Wanneer u verbinding "plotseling" verbreekt kan dit een gevolg zijn van een instelling van het besturingssysteem (bijv Windows 98). Controleer het volgende: Ga via "start" links onder in uw scherm naar instellingen, dan naar configuratiescherm. Klik op internetopties, kies voor tabblad "verbindingen". Bij inbelinstelllingen ziet u een of meerdere inbelverbindingen, dubbelklik hier op. Achter het wachtwoord ziet u nu een knop "geavanceerd", klik hierop. Het scherm geavanceerd inbellen heeft een optie "verbinding verbreken indien niet langer nodig" en "verbinding verbreken indien niet actief gedurende ..... minuten". Het is van belang dat deze beide NIET zijn aangevinkt. Het programma ziet, nadat u de opdracht heeft gegeven dat de bestanden moeten worden verstuurd, het uploaden niet meer als een activiteit en zal indien dat ingesteld staat de verbinding verbreken na de ingestelde tijd.
Moet ik bestanden opsturen?
Nee, bij verschillende aanbieders is het mogelijk om een CD-ROM in te leveren. Ook kun je bij verschillende winkels met een memorystick e.d. terecht (o.a. Dixons, Combi). Hema en Kruidvat (maar ook anderen) zijn inmiddels bereid een CD in ontvangst te nemen, foto's afdrukken, en enkele dagen later heb je je CD en foto's in bezit. Prijzen zijn sterk verschillend. Sommige winkels duurder dan online. Hema en Kruidvat hanteren dezelfde tarieven dan als je ze uploadt. Vooral als je veel opnames hebt met opnames van 3, 4 of 5 megapixels dan is uploaden best lastig. Bij de Hema in Schijndel komt in mei een nieuwe service. Thans staat er al een computer, waar je je gegevensdrager in kunt doen (CD, Compact flash, USB etc). Vervolgens kun je op het beeldscherm aanwijzen welke opnamens, hoeveel, in welk formaat je via de 1 uurs service wilt laten afdrukken. Deze afdrukken zijn vrij duur. In mei zal de mogelijkheid bestaan dezelfde werkwijze te hanteren, maar ze niet via de 1 uurs service doch via de ontwikkelcentrale te laten adrukken tegen "normale" prijzen. (27, 24, 18 cent) Nadat je het spul in die computer hebt ingevoerd, draait jij een bonnetje uit waarop vermeld staat wat je besteld hebt en hoeveel het gaat kosten. Dit bonnetje heb je nodig als je je foto's gaat ophalen.
 
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Op grond van de informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder controle van de gegevens bij de bron.
Wilt u ons met een e-mail informeren als u onjuiste informatie hebt gezien?