onlinefotoservices.nl Beginpagina | Zoeken | FAQ | Links | Bedankt! | Over deze site | Mail
Fout gevonden?
Foto kerstkaarten maken - persoonlijk en bijzonder
1e fotokaart is gratis - bij Kaartje2go
18-12-2006

Boekrecensie van

Fotograferen met je mobieltje

Peter de Ruiter

Welke fotocamera heeft u bijna altijd bij u? De fotocamera van uw mobieltje. En daar gaat het boek 'Fotograferen met je mobieltje' over.

Het eerste dat opvalt is het handzame formaat namelijk 15x12 centimeter en 240 pagina's. Hierdoor kun je het makkelijk meenemen. Het tweede dat opvalt is het aantrekkelijke uiterlijk van het boekje, het is zeer kleurrijk met veel foto's. Het is verdeeld in negen hoofdstukken, namelijk:

1. Tien redenen voor een fotomobieltje
De redenen worden vergezeld van mooie foto's die meer zeggen dan 1000 woorden. Vooral wordt verteld waarom een fotomobieltje handig is.

2. Tips voor betere foto's
Vergezeld van veel foto's worden tips gegeven hoe je gebruik kunt maken van de specifieke kenmerken van een fotomobieltje. Ook minder voor de hand liggende tips komen aan bod.

3. Instelmogelijkheden
In dit hoofdstuk kwam ik erachter dat er al mobieltjes zijn met zeer veel mogelijkheden. Ze worden zoveel mogelijk merk-onafhankelijk uitgelegd. Hierbij worden ook de gebruikte symbooltjes getoond, die na uitleg meestal wel duidelijk te verklaren zijn. Door dit hoofdstuk leer je om nog betere foto's te maken door gebruik te maken van de mogelijkheden van je cameramobieltje.

4. Foto's versturen via Bluetooth, MMS en email
Niets is leuker dan je net gemaakte foto naar iemand anders te versturen, vooral als je bijv. op vakantie bent! In dit hoofdstuk lees je hoe je een foto kunt versturen naar iemand anders en wat de voor- en nadelen van de 3 opties zijn.

5. Foto's in je computer zetten
In dit hoofdstuk staan 3 mogelijkheden om de foto's vanuit je mobieltje op de computer te zetten:
  • via een USB kabel
  • de geheugenkaart uit de telefoon halen en in een kaartlezer stoppen die verbonden is met je PC
  • oversturen via Bluetooth
Ook in dit hoofdstuk veel tips.

6. Foto's bewerken
In dit hoofdstuk wordt beschreven wat je nog kunt verbeteren aan een al gemaakte foto. Dit kan soms ook al op je mobieltje maar je kunt dit beter op je PC doen. Het gebruikte pakket in dit boekje is Adobe Photoshop Elements 5.0. Er is aangegeven vanaf welke versie een gebruikte functie in Adobe Photoshop Elements zit zodat ook als je een oudere versie hebt je weet of een tip ook op je versie beschikbaar is. Ook als je een ander softwarepakket hebt heb je natuurlijk wat aan de vermelde tips.

7. Foto's onderweg opslaan en printen
Foto's onderweg opslaan kan op verschillende manieren:
  • op een ander geheugenkaartje
  • op een image viewer met harde schijf
  • de foto's versturen via een internetcafe
Ook zijn er printers voor onderweg, waarop je moet letten bij de aanschaf staat in dit hoofdstuk beschreven.

8. Foto's versturen vanuit het buitenland
Je (vakantie)foto's versturen naar familie of vrienden in Nederland is een van de dingen die voor het fotomobieltje niet makkelijk ging. Ook met een mobieltje gaat dit niet altijd goed. In dit hoofdstuk staat hoe je kunt uitzoeken of je mobieltje het doet in het buitenland en hoe je kunt zorgen dat het versturen van foto's daadwerkelijk lukt.

9. Accessoires, software, toepassingen
In het laatste hoofdstuk staan enkele accessoires waarmee je nog betere foto's kunt maken zoals een losse flitser, een statiefje, een telelens en een dual sim (zodat je bijv. goedkoper MMS-jes via een andere provider kunt versturen). Ook wordt software besproken die je kunt installeren op je mobieltje met bijv. de mogelijkheid om een lachspiegelfoto te maken. Verder wordt aandacht besteed aan bloggen.

Voor leken en amateurfotografen

Het boek richt zich op leken en amateurfotografen. Het hoofdstuk over het bewerken van foto's is wellicht niet geschikt voor 'leken'. De beschreven bewerkingen worden overigens uitgevoerd met Photoshop Elements. Dit is een keuze van de auteur, maar er zijn natuurlijk ook andere softwarepakketen. Aan de andere kant is het uiteraard ondoenlijk om die allemaal te behandelen.
Met het boek wil de auteur de lezer(es) leren om de mogelijkheden van cameramobieltje te benutten.

Conclusie

Het formaat van het boekje (15x12 cm) is in ieder geval klein genoeg om makkelijk in de koffer of de rugzak te kunnen stoppen.
Het boek geeft vele handige tips voor het maken van foto's met een cameramobieltje. En dat laatste maakt het boek bijzonder, want het is duidelijk dat fotograferen met een cameramobieltje sterke en zwakkere punten heeft. Door je hiervan bewust te zijn kun je met een cameramobieltje leuke foto's maken.
Het hele boek staat vol met prachtige foto's en alle adviezen worden ook uitgelegd met foto's.

Al met al is het boek zeker de moeite waard en kan de lezer(es) veel leren over de mogelijkheden van fotograferen met een cameramobieltje. Bij dit boek hoort de website fotomobieltje.nl

Over de auteur

Fotograaf Peter de Ruiter is sinds 1996 bezig met digitale fotografie. Voor het ANWB-blad REIZEN Magazine maakt hij maandelijks de rubriek De Digitale Reiziger. Andere boeken van zijn hand zijn o.a.:
  • Digitaal fotograferen zonder handleiding
  • Digitaal fotograferen onderweg (recensie)
  • Pixelkids
  • Beeldschoon Bangladesh

Titel Fotograferen met je mobieltje
Auteur Peter de Ruiter
Uitgeverij Elmar B.V., Rijswijk - 2006
ISBN 90389 17236
Aantal pagina's 120
Bestel bij BOL.COM Fotograferen met je mobieltje<br>Peter de Ruiter
Fotograferen met je mobieltje
Peter de RuiterNog meer recensies...
 
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Op grond van de informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder controle van de gegevens bij de bron.
Wilt u ons met een e-mail informeren als u onjuiste informatie hebt gezien?