onlinefotoservices.nl Beginpagina | Zoeken | FAQ | Links | Bedankt! | Over deze site | Mail
Fout gevonden?
Foto kerstkaarten maken - persoonlijk en bijzonder
1e fotokaart is gratis - bij Kaartje2go
16-05-2006
Test Kodak EnduraMetallic

Test Kodak Endura Metallic papier

door Hans Hoekzema

Van ProFotonet (www.ProFotonet.nl) mochten wij het Kodak Professional Endura Metallic papier uitproberen.

ProFotonet gebruikt al een tijdje het Kodak Professional Endura papier in de glans en mat uitvoering, sinds kort kan je er nu ook voor kiezen je foto´s met de Metallic uitvoering af te laten drukken.

Nu zul je niet gauw tegen iemand zeggen dat hij mooi papier heeft gebruikt voor zijn foto. Dit komt omdat het resultaat afhangt van veel factoren: je opname, bewerking, de afdrukcentrale etc. De meeste mensen houden zich niet echt bezig met welk papier er wordt gebruikt bij het afdrukken. Als je je er toch in gaat verdiepen wordt het al gauw een technische discussie over bijvoorbeeld zwarting en houdbaarheid. Voor professionals die het moeten hebben van de verkoop van foto’s natuurlijk niet onbelangrijk.

Kodak Endura Metallic papier biedt echter echt iets nieuws: mits je onderwerp er zich voor leent zie je duidelijk het verschil met “gewoon” glans papier.

Kodak Metallic papier: welke onderwerpen?

Volgens Kodak valt het Metallic papier op door zijn metaalachtige sterke glans, rijke diepe zwarten en verzadigde kleuren en is daarom erg geschikt voor glamour-, bruids- sport- en portretfotografie. Volgens Kodak zijn foto’s gedrukt op dit papier lang houdbaar. Op basis van de definities van Kodak zou een foto in typische thuis omstandigheden zo’n 100 jaar niet vervagen (zie de Kodak website).

Op de website van ProfotoNet.nl kun je lezen wat voor soort foto’s wordt aanbevolen voor het Metallic papier: kleurrijke beelden (vooral heldere rood, geel en oranje tinten), zwart-wit opnamen met hoog contrast en metallic objecten met een hoogglans of reflectie. Tenslotte wordt nog de nadruk gelegd op de verlichting van je onderwerp, die belangrijk is bij dit papier.

De test

Wij hebben verschillende onderwerpen uitgezocht om het effect te zien op het metallic papier. ProFotonet heeft 5 foto’s op 30x45 formaat Kodak Endura papier afgedrukt in zowel de glans als de metallic uitvoering. We hebben een portret, een zwart-wit opname, een gewone stadsopname en twee stillevens waarin verschillende onderwerpen te zien zijn, waaronder een metallic weegschaal.

Deze test heeft niet tot doel om de aanbieder ProFotonet te bespreken, ervaringen en vergelijkingen met ProFotonet en aanbieders op het web kan je elders op OnlineFotoServices vinden. Ook gaan wij niet in op vergelijkingen met het glanspapier van andere fabrikanten, bijvoorbeeld Fuji of Afga. We richten ons dus op het Metallic papier en vergelijken dit met het glanspapier van Kodak.

De resultaten

Algemeen

Zonder op de achterkant van het papier te kijken kun je het glans- en metallic papier makkelijk uit elkaar halen. Het metallic papier heeft een heel hoge glans. Dit kan je goed zien als je het papier schuin houdt. Vooral lichte partijen in de foto springen dan naar voren. Opvallend is dat waar je bij “gewoon” glanspapier bij reflecties de foto bijna niet meer ziet, je bij metallic papier in de lichte partijen juist veel minder last lijkt te hebben van de reflectie. De lichte partijen glanzen als het ware door de reflectie heen. Zie hieronder om je een idee te geven van de glans van een lichtbron:

Links Metallic papier, rechts Glans papier

Afhankelijk van het licht en vanuit welke hoek je naar het Metallic papier kijkt is het effect verschillend. Met een vlakke verlichting of recht op het papier is het “metallic” effect duidelijk minder dan bijvoorbeeld bij licht van opzij of er schuin op.

Kinderportret

Het metallic papier geeft een moderne uitstraling aan het portret. Lichte tinten komen meer naar voren en afhankelijk van het licht komt er een mooie glans. Bij portretten is het een kwestie van smaak, maar zeker de moeite waard.

Als je kijkt met een bepaalde hoek komen lichte partijen duidelijk naar voren (boven Metallic, onder glans)


Stadsopname

Ook al zijn er lichte partijen op de stadsfoto, bijvoorbeeld een wit busje en een zebrapad, het effect van het Metallic papier is niet echt goed te zien, in ieder geval niet recht van voren. Nu zal dat in het geval van het busje komen omdat het een vrij groot wit vlak is. Kijk je alleen naar het zebrapad, dan zie je het effect van het papier beter en de witte strepen contrasteren mooi met de weg. Maar omdat het maar een klein deel is van de foto komt het zeker niet tot zijn recht. Voor dit soort foto’s geldt dat je net zo goed op glans kan laten afdrukken. Zeker gezien de extra kosten van het Metallic papier (zie verderop).


Zwart-wit

Wat al staat vermeldt op de website van ProFotonet lijkt aardig te kloppen: bij zwart-wit foto’s kan een duidelijk 3D effect worden waargenomen. Dit komt doordat de lichte tinten ten opzichte van de donkere tinten meer naar voren lijken te komen. Bij de zwart-wit test foto komt de lichte leuning van een oude trap van een kasteel en het licht door een raam goed naar voren. Ook de lichte grijstinten van het wandkleed hebben een zilverachtige gloed. Voor zwart-wit digiwerkers de moeite van het proberen waard. Ook hier geldt weer, het onderwerp moet zich er wel voor lenen.


Stilleven

Een tweetal stillevens in de studio gemaakt laat onder andere een metallic weegschaal zien. Uiteraard leent het Kodak Metallic papier zich hier erg goed voor. De metallic glans is erg mooi.

Ook andere lichte partijen in de foto glanzen je tegemoet. Het geheel ziet er chic en van hoge kwaliteit uit.

Over de kleur

Kleurverschillen tussen beide Kodak papieren zijn klein. Wel vallen twee zaken op: als je converteert van bijvoorbeeld AdobeRGB naar het Endura Glossy papier zijn de verschillen vrij klein. Bij conversie naar Metallic papier wordt het geheel wat lichter op je scherm, op de foto is dit niet te zien. Wel is een hele lichte magenta zweem te zien op de metallic foto.

De kosten

Zoals je in de tabel hieronder kan zien is metallic papier 50% duurder dan glans of mat papier.

Prijzen ProFotoNet 1 mei 200620x30
20x27
30x45
30x40
Aantal0-4950-99100-0-4950-99100-
Kodak Endura Glans/Mat1,991,681,494,954,193,29
Kodak Endura Metallic2,992,552,257,506,254,90
Prijsverschil in Euro per stuk1,000,870.762,552,061,61

Het zal dus sterk afhangen van je achtergrond, van je foto’s en wat je wilt bereiken en of je dit ervoor over hebt.

Kodak Metallic afdrukken bij ProFotonet

Foto’s bestellen

In het programma dat je kan downloaden van de ProFotonet web-site kan je aangeven welk formaat en welk papier je wilt gebruiken voor je foto(s). Waar je bij het glanspapier uit een veelheid van formaten kan kiezen (van 10x15 cm tot 30x45 cm) is het metallic papier alleen beschikbaar in de formaten tussen 20x30 cm en 30x45 cm, duidelijk gericht op vergrotingen dus.

Profielen gebruiken

Je kunt ervoor kiezen om je foto’s te converteren naar het kleurprofiel dat hoort bij de Kodak papiersoorten (ook te downloaden op de website van ProFotonet) voordat je de foto’s laadt in het programma. In dat geval worden ze afgedrukt zonder enige aanpassing. Als je dat niet hebt gedaan, converteert ProFotonet zelf de foto’s naar het juiste profiel. Dit hoeft geen probleem te zijn, zolang je scherm maar goed staat afgestemd. Voor de ingewijden: voor de automatische conversie bij ProFotonet wordt “Perceptueel” gebruikt en niet “Relatief Colormetrisch”.

Als je zelf converteert, is het in de meeste gevallen aan te raden de foto te corrigeren op een goed afgestemd scherm, te converteren (perceptueel en als dat niet klopt dan relatief colormetrisch) en niet meer aan te passen na de conversie.

Foto-optimalisatie

Let wel, in beide gevallen zoals hierboven beschreven is het uitgangspunt dat je foto’s qua kleur, contrast en helderheid al goed zijn. Als je bijvoorbeeld je zwaar onderbelichte sneeuwfoto’s opstuurt naar ProFotonet, krijg je ze perfect in dezelfde kleur en net zo donker terug. Veel afdrukcentrales passen standaard de kleuren en contrast van foto’s aan bij het afdrukken wat bij deze mislukte sneeuwfoto’s vaak nog een redelijk resultaat geeft. Voor wie de helptekst van het programma niet wil lezen: wil je dat ProFotonet ook automatisch correcties toepast, vink dan de optie “foto-optimalisatie” aan. NB: dit geldt voor alle foto’s!.

Fotografen die willen voorkomen dat hun perfecte voorbereide foto’s worden aangepast zetten dit vinkje dus uit.

Conclusie

Kodak Endura Metallic papier geeft nieuwe mogelijkheden om je werk te presenteren en zal zeker zijn weg vinden naar de serieuze- of beroepsfotograaf.

Heb je ervaringen met het Kodak Metallic papier? Laat het even weten op OnlineFotoServices!Nog meer recensies...
 
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Op grond van de informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder controle van de gegevens bij de bron.
Wilt u ons met een e-mail informeren als u onjuiste informatie hebt gezien?