onlinefotoservices.nl Beginpagina | Zoeken | FAQ | Links | Bedankt! | Over deze site | Mail
Fout gevonden?
Foto kerstkaarten maken - persoonlijk en bijzonder
1e fotokaart is gratis - bij Kaartje2go
22-10-2008

PhotoDVD.nl

"Je mooiste foto's veranderen in een echte film met bijpassende muziek, eigen teksten en briljante overgangen."
Aldus photoDVD.nl op de website. Dat klinkt veelbelovend! Wij wilden wel eens weten hoe dat in zijn werk gaat en hoe die echte film er uitziet. We namen de proef op de som.

Het voorwerk

We besluiten om de zomervakantie van 2008 als onderwerp te nemen. Drie weken Zuid-Frankrijk is ongeveer 250 foto's. Het streven is om de leukste 100 foto's te nemen. Na een halve avond uitzoeken, blijven er 120 foto's over. Die gaat PhotoDVD veranderen in een echte film. We zijn benieuwd.

Het bestellen

Op de website klikken we op 'start project'. Op de pagina die verschijnt moeten de foto's geselecteerd worden voor de DVD. De eerste keer kan het zijn dat er gevraagd wordt of er nieuwe software geïnstalleerd mag worden. Dit is een component (Image Uploader van Aurigma) die gebruikt wordt voor het selecteren van foto's en voor het uploaden.
Er kan een folder op de eigen computer gekozen worden. Alle foto's in die folder worden vertoond met thumbnails. Bij elke foto staat een indicatie of de foto voldoende resolutie heeft. De foto's kunnen in 1 keer worden aangevinkt met een knop, maar kunnen ook stuk voor stuk aangevinkt worden. Als de gewenste foto's zijn geselecteerd, wordt op de knop 'Volgende stap' geklikt onderaan het scherm.
De foto's worden dan ge-upload. Bij veel foto's kan dit even duren, uiteraard afhankelijk van uw internet verbinding.
Als de foto's op de computer van PhotoDVD staan, verschijnt de volgende pagina. Deze pagina begint met een mededeling, namelijk 'Let op de eerste foto komt op de hoes.' Op deze pagina moeten de foto's in de juiste volgorde worden gezet. En de eerste foto wordt gebruikt als het gezicht van de DVD, die komt op de hoes en op de DVD zelf.
Het veranderen van de volgorde gebeurt door een foto met de muis op te pakken en op een andere plek te droppen. Hierbij trad een vreemd effect op. Elke keer als ik een foto verplaatst had en ik daarna wilde scrollen met de schuifbalk aan de rechterkant, kwam de laatst verplaatste foto en kleefde vast aan de muiswijzer. Om dat weer kwijt te raken, moest ik eerst naast de schuifbalk klikken. Een kinderziekte misschien?
Verder kunnen hier bij elke foto teksten worden ingevoerd. Dit is niet verplicht. Wij vullen bij enkele foto's een tekst in.
Als de foto's in de goed volgorde staan en teksten zijn opgegeven, klikken we 'Volgende stap'. Op deze pagina kan een titel voor de DVD worden opgegeven en kan een thema worden uitgekozen voor de DVD:
 • Rustig - Een slideshow met rustige, eenvoudige overgangen zonder beweging in de foto's. Ondersteund door bijpassende rustige, sfeervolle muziek.
 • Standaard - Verschillende overgangen in diverse tempo's en lichte beweging in de foto's. Ondersteund door bijpassende muziek op het tempo van de show.
 • Dynamisch - Een dynamische slideshow met flitsende overgangen en veel beweging in de foto's. Ondersteund door sfeervolle, up-tempo muziek.
Op de volgende pagina registeer ik mijzelf vervolgens als nieuwe gebruiker, waarna de bestelling afgerond wordt met het opgeven van het aantal DVD's, de betaalwijze e.d.

Het resultaat

Een paar dagen later valt er een gouden envelop in de brievenbus. En in de envelop zit de foto DVD. Het DVD doosje ziet er mooi uit met de titel, zoals opgegeven op de website tijdens het bestellen, op de voorkant en op de rugkant. En dat laatste is natuurlijk wel heel handig als je de DVD's in een rek hebt staan.
De DVD is zelf ook bedrukt met dezelfde foto en ook weer met de titel.

De DVD wordt in de DVD player gestopt en het afspelen wordt begonnen. En eerlijk is eerlijk, het is een hele leuke DVD geworden. Met leuke overgangen en met vrolijke muziek passeren alle foto's de revue. In een vlot tempo, niet te snel maar precies goed, worden de ongeveer 120 foto's in ongeveer 11 minuten gepresenteerd. En dat is meer dan voldoende, want ik weet niet hoe het u vergaat als u een uur lang naar andermans vakantiefoto's 'moet' kijken, maar ik ben na een kwartier meestal in slaap gevallen. Dit zal bij deze DVD niet gebeuren: niet alleen door de duur, maar ook door de verrassende effecten en passende muziek.

Hieronder staan twee animaties om aan te geven hoe het er ongeveer uitziet. Op de DVD gaat het natuurlijk helemaal vloeiend en met een groter formaat.
De foto's op de DVD bewegen allemaal en dat geeft een heel leuk effect: net of je naar een video zit te kijken. Met dit bewegen bedoel ik: de DVD gebruikt vensters die kleiner zijn dan de foto en beweegt het venster over de foto. Dan lijkt het net of een camera van links naar rechts zwenkt.
Even dacht ik dat iemand de DVD handmatig had bewerkt, omdat bepaalde effecten zo mooi pasten bij de foto's. Maar later ontdekte ik overgangen die helemaal niet mooi uitkwamen. Bijvoorbeeld een effect die inzoomt op het midden van de foto. Dit gaat helaas mis als het onderwerp van de foto helemaal aan de zijkant van de foto staat. Natuurlijk gaan zulke effecten bij het gros van de foto's wel goed.

Tussen de foto's zaten een aantal foto's die genomen waren met de camera een kwart slag gedraaid. Daardoor krijg je bij een aantal effecten zwarte randen aan de zijkanten.

Ik hoor al iemand zeggen: 'Ik ben heel handig met presentaties en diavoorstellingen. Zo'n DVD brand ik zelf wel!'
Dat kan denk ik wel en het zal mij ook wel lukken, maar houd er wel rekening mee dat hier heel wat uurtjes in gaan zitten. Qua werk was deze DVD in een uurtje klaar: foto's uploaden, eventueel teksten toevoegen en klaar.

Prijzen

De volgende prijzen worden gehanteerd (in elk geval op 20 oktober 2008):
aantal foto'sprijselke volgende
t/m 60 foto's€ 19,95€ 9,95
61 t/m 90 foto's€ 24,95€ 12,45
91 t/m 120 foto's€ 29,95€ 14,95
121 t/m 180 foto's€ 34,95€ 17,45

Op de website van photoDVD.nl staan nog meer prijzen.

Conclusie

Al met al is de PhotoDVD een aanrader. Pas nam bij ons een juf afscheid van de basisschool. Allerlei foto's over haar werden verzameld en daarmee werd een fotoalbum gemaakt. In zo'n situatie is een PhotoDVD ook een heel leuk kado en het kost niet veel tijd om het te maken. Dat is een groot voordeel ten opzichte van een fotoalbum: het maken kost minder tijd. Bij ons zat het meeste werk in het uitzoeken van de foto's, niet in het bestellen van de DVD. En dat uitzoeken moet bij een fotoalbum ook.
En als er familie op bezoek komt, is het heel leuk om samen de photoDVD te bekijken, dat weet ik nu uit ervaring. Het is in ieder geval leuker dan om een fotoalbum de kamer rond te laten gaan. Je moet dan ook vaak de verhalen dubbel vertellen.

Hieronder nog tips ter verbetering van PhotoDVD.nl, vooral aan de website kan nog wel wat worden verbeterd:
 1. Ik heb geen idee of het technisch mogelijk is, maar misschien is het een idee dat je bij een foto kan aangeven waar het onderwerp op de foto zich bevindt, zodat bij de keuze van een effect op de DVD daar rekening mee gehouden kan worden.
 2. Momenteel kun je kiezen uit drie thema's, wellicht kan dit worden uitgebreid met meer thema's?
 3. De website maakt geen gebruik van de ruimte op een beeldscherm, de grootte was gefixeerd. Dit vond ik vooral lastig bij het op goede volgorde zetten van de foto's. De meeste mensen hebben tegenwoordig toch wel minimaal 1024 x 768 pixel beeldschermen.
 4. Het al genoemde probleem als je een foto van plek hebt veranderd en daarna gaat scrollen met de schuifbalk.
 5. De begin pagina van photoDVD mag wat mij betreft wat informatiever: hoe kan ik betalen, hoe wordt het bezorgd etc.
 6. Ik weet niet precies meer wanneer, maar bij het registreren verscheen er een dialoog met alleen het woord 'false'. Hier weet de ontwikkelaar van de website vast meer van!
 7. Betere ondersteuning voor andere browsers dan Internet Explorer

Reactie van PhotoDVD.nl

PhotoDVD.nl heeft gereageerd op de bovenstaande punten, die worden hieronder weergegeven met dezelfde nummering:
 1. We houden hier zoveel mogelijk rekening mee. In 99% van de gevallen zal dit goed gaan.
 2. Dat is inderdaad een overweging waard voor de toekomst.
 3. De grootte van het scherm is inmiddels aangepast. De klant heeft nu meer 'ruimte' om de foto's te bekijken, sorteren, etc.
 4. We zijn druk bezig om dit deel van de site te verbeteren. Dit is inderdaad een kinderziekte.
 5. Goed punt, nemen we mee.
 6. Dit was inderdaad een kinderziekte. dit is inmiddels verholpen.
 7. Ook daar zijn we druk mee bezig.

Reacties van bezoek(st)ers op deze recensie

Beatrix mailde ons:
Op deze site zag ik jullie recensie van de photodvd, waarin jullie aangeven dat dit product een aanrader is omdat het naar jullie zeggen leuker is om op tv met de familie foto's te bekijken dan een fotoalbum de kamer rond te laten gaan. Hier was ik wel nieuwsgierig naar geworden, gezien ik wel eens een fotoalbum gemaakt hebt en het wel leuk vind om dat album de kamer rond te laten gaan. Mijn moeder heeft onlangs haar 80ste verjaardag geviert, en van de foto's van haar feestje heb ik een dvd besteld. Het bestellen van de fotodvd op zich ging goed. Ik was er inderdaad een stuk sneller mee klaar dan met het bestellen van een fotoalbum. Ik heb ook wel een snelle internetverbinding geloof ik, maar het bestellen was vrij eenvoudig. Behalve dat er in het begin een gele balk boven in mijn scherm verscheen of er nieuwe software geïnstalleerd mocht worden. Ik moest toen even goed kijken hoe ik dat moest doen, maar het is me uiteindelijk allemaal gelukt. Een paar dagen later viel er een gouden envelop op de mat met mijn dvd van het feest van mijn moeders 80ste verjaardag. Samen met mijn man, de kinderen en oma natuurlijk hebben we de dvd (een paar keer) bekeken. Ik vond het ontzettend leuk! Mijn moeder was zo verrast over deze manier van foto's kijken (ze begreep niet dat er een film op dvd kon verschijnen, zonder dat er 'echt' gefilmd was op haar feest). Ze vond dit meteen het mooiste verjaardagscadeau wat ze gekregen had. Ik heb zelf een extra exemplaar besteld en naar mijn dochter gestuurd die met haar gezin in Italie woont. Ik ontving na een paar dagen een enthousiaste sms van mijn oudste dochter; 'leuk mam, net of ik er echt bij was! Zulke dvd's mag je vaker opsturen'. Kortom; ik ben het met jullie eens, de foto dvd is echt een aanrader...


Nog meer recensies...
 
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Op grond van de informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder controle van de gegevens bij de bron.
Wilt u ons met een e-mail informeren als u onjuiste informatie hebt gezien?