onlinefotoservices.nl Beginpagina | Zoeken | FAQ | Links | Bedankt! | Over deze site | Mail
Fout gevonden?
Foto kerstkaarten maken - persoonlijk en bijzonder
1e fotokaart is gratis - bij Kaartje2go
26-05-2009

Fotoalbum bij PictureFactory

PictureFactury.nl heeft onlangs de website vernieuwd. Dat mochten wij uitproberen, de onderstaande recensie is daar deels een verslag van. Behalve de nieuwe website wordt natuurlijk ook het uiteindelijke resultaat, het fotoalbum, beoordeeld.

Online samenstellen

In tegenstelling tot vele andere aanbieders van fotoalbums wordt het fotoalbum op de website samengesteld. Bij de meeste aanbieders wordt het samenstellen met behulp van speciale software gedaan.

Voor het bestellen gaan we dus naar de website van PictureFactury. We klikken op "Start". Op de volgende pagina wordt gevraagd om in te loggen. Natuurlijk moet dan wel een gebruiker aangemaakt zijn.
Als er ingelogt is, komen we op de pagina "Mijn foto's". Hier kunnen we de foto's uploaden voor het te maken fotoalbum. Deze foto's kunnen niet alleen voor het fotoalbum gebruikt worden, maar ook voor de andere producten van PictureFactory, zoals kalenders of fotokaarten.
Het is wel heel verstandig om de foto's vantevoren uit te zoeken en niet zomaar alles te uploaden. Voor een groot album moeten namelijk heel wat megabytes worden verzonden.
Op deze pagina is het ook mogelijk om de foto's te bewerken. Selecteer daarvoor een foto en klik op "Bewerk foto". Denk aan de volgende bewerkingen: rode ogen; helderheid; scherper; roteren; sepia; vervagen; kaders; enz.

Als alle foto's geupload en naar wens zijn, klikken we op "fotoalbum maken".

Fotoalbum maken

Er moet nu eerst gekozen worden welk formaat album gewenst is:
Wij kiezen de grootste, de Grand XL.
Als er al eerder aan een fotoalbum is gewerkt, kan deze ook worden geselecteerd om verder bewerkt te worden.

Nu verschijnt de pagina waarmee het samenstellen van het fotoalbum gedaan moet worden.
In het begin is het altijd even uitzoeken hoe alles werkt. Dat geldt zeker ook hier, te meer omdat het toch afwijkt van de reguliere fotoalbumsoftware. Maar als je het allemaal door hebt, werkt het zeer plezierig.

Wij vonden het prettigst om eerst een indeling voor een pagina te kiezen. Dat kan door rechts van het boek te kiezen voor "wijzig opmaak" en dan het tweede tabblad "indeling". Daarna kunnen de foto's op de gewenste plek gesleept worden. Bij de foto's in de fotolijst verschijnt een vinkje als de foto in het album is geplaatst. Dit is heel handig, zo kun je niet een foto vergeten te plaatsen.
Door op een foto in het album te klikken kan deze geselecteerd worden. Er verschijnt dan een oranje blokje in de rechterbovenhoek. Door hierop te klikken wordt een dialoog geopend om de foto aan te passen. De foto kan bijvoorbeeld anders uitgesneden worden, half transparant worden gemaakt of een schaduw effect kan worden toegevoegd.

Conclusie online fotoalbum editor

Er valt nog zoveel meer te vertellen en uit te leggen over het samenstellen van een fotoalbum, maar dit is een recensie en niet een gebruikershandleiding.
Hieronder staan wat opmerkingen waar we tegen aangelopen zijn bij het maken van het fotoalbum:
 • Een groot voordeel van online werken is, dat als de foto's eenmaal zijn ge-upload, het bewerken van het album snel gaat, ongeacht het aantal foto's in het album. Dit in tegenstelling tot de fotoalbumsoftware die op de computer ge-installeerd is. Onze ervaring is dat op een gemiddelde computer deze software steeds trager wordt als het aantal foto's toeneemt in het album.
 • De leercurve is redelijk stijl, maar zeker niet onoverkomelijk.
 • Het is mogelijk om clipart en tekstwolkjes toe te voegen. Dat heeft lang niet elke aanbieder.
 • Het klinkt gek, maar we vonden het fijn dat er maar weinig lettertypes zijn om uit te kiezen, want dan hoef je namelijk niet door een eindeloze lijst heen om een lettertype te kiezen.
 • Het album is makkelijk uit te breiden met meerdere pagina's.
 • Het album waar je mee werkt is aan de kleine kant, de preview is wel groot en dan zijn de teksten goed te lezen.
 • Als je een A4 album kiest, dan zijn er veel minder indelingen dan bij een groter formaat album. Het is dan niet mogelijk om een indeling te kiezen waar meer dan 6 foto's op kunnen. En soms wil je dat wel. Natuurlijk kun je zelf met foto's gaan schuiven, maar het is vrij lastig om deze foto's goed uit te lijnen. Uitlijnfunctie wordt gemist.
 • Foto's als achtergrond plaatsen via keuze menu 'Achtergronden' is niet gelukt. Dat lukte wel via de indelingen, maar dan moest je zelf foto's hierover heen plaatsen en kun je daarvoor geen indeling gebruiken.
 • Het is ons ook niet gelukt om een foto als achtergrond over twee pagina's te plaatsen.
 • Er is weinig keuze in effen achtergronden.
 • Een groot pluspunt is dat de transparantie per foto geregeld kan worden. Dat kunnen veel softwarepakketten niet.
 • Door het online werken is er ook geen afhankelijkheid met een operating system, zoals MS Windows. PictureFactory is daardoor dus zeer geschikt voor Mac gebruikers en waarschijnlijk ook voor Linux gebruikers.

De bestelling

Als het album naar wens is (tip, laat iemand anders het album lezen voor typefouten!) kan het worden besteld. De soort kaft en kleur kan worden uitgekozen. We kiezen voor zwart leer.
Vervolgens wordt de inhoud van de winkelwagen getoond, in ons geval het gemaakte fotoalbum.
Dan kunnen de adresgegevens en bezorgadres worden ingevuld.
Tenslotte wordt er een overzicht van de bestelling getoond. Als hiermee akkoord wordt gegaan, wordt de betalingsmodule gestart. Er kan betaald worden met iDEAL, Paypal en creditcard.

Als het besteld is, krijgen we een bevestigings-mail.

Het resultaat

Als het album geleverd is (keurig op tijd!) en we het pakketje open maken, ruiken we gelijk het leer, echt leer dus!
Het fotoalbum is prachtig geworden! Het formaat is groot, maar dat geeft het een chique uitstraling.

In deze zelfde periode hebben we een fotoalbum bij CeWe laten afdrukken (recensie volgt nog), zodat we de twee albums goed kunnen vergelijken. Voor wat betreft de kwaliteit van de foto's is er geen waarneembaar verschil. De manier van inbinden is wel verschillend. Bij CeWe zijn de bladzijden gelijmd, bij PictureFactury zijn de bladen gelijmd maar ook ingebonden. Wellicht dat op de lange duur dit een betere manier van inbinden blijkt te zijn, gelijmde pagina's laten nog wel eens los.

Prijzen

Voor de prijzen verwijzen we naar de website van PictureFactury.nl.
 
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Op grond van de informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder controle van de gegevens bij de bron.
Wilt u ons met een e-mail informeren als u onjuiste informatie hebt gezien?