onlinefotoservices.nl Beginpagina | Zoeken | FAQ | Links | Bedankt! | Over deze site | Mail
Fout gevonden?
Foto kerstkaarten maken - persoonlijk en bijzonder
1e fotokaart is gratis - bij Kaartje2go
01-05-2004

www.PrintJeKunst.nl

Helemaal onderaan deze recensie, staan nog wat aanvullende opmerkingen van printjekunst.nl en een aanbieding speciaal voor onlinefotoservices.nl-bezoekers!

Van PrintJeKunst kregen wij (onlinefotoservices.nl) het aanbod om een digitaal bestand op schilderijlinnen af te drukken. En dat hebben wij gedaan met als resultaat een schilderij en de onderstaande recensie. Let wel, wij hebben geen commerciŽle connecties met www.printjekunst.nl! Het is overigens wel mogelijk om korting te krijgen via onze site, maar daarover later meer.

Het bedrijf

De site PrintJeKunst is onderdeel van de site www.koopjekunst.nl. Het bedrijf, dat er achter zit, is AIS Lijstenmakerij & More te Almere. Behalve het afdrukken op schilderijlinnen (canvas), verkoopt het bedrijf 'kunst', kunnen schilderijen, borduurwerken e.d. ingelijst worden enz.

Vooraf

Wij wilden een schilderij van 80 x 80 cm. Voor een mooi resultaat wordt een resolutie van 300 dpi (dots per inch) gehanteerd. Omgerekend betekent dit een digitaal bestand van ongeveer 9600 x 9600 pixels. Stel dat je een dergelijk bestand niet gecomprimeerd zou opslaan, dan wordt dat bestand 264 Mb groot!
Dit was een probleem waar ik tegen aan liep. Hoe kom je aan een foto van 9600 x 9600 puntjes? Met een doorsnee digitale fotocamera (3,2 M) kun je een foto maken van 2048 x 1536 pixels. Dan heb je 24 foto's nodig, die aan elkaar geplakt een bestand vormen van 8192 x 9216 pixels.
Stel dat je 24 foto's hebt, dan komt het volgende probleem om de hoek kijken. Met een huis-tuin-keuken computer is het haast niet mogelijk om zo'n groot bestand te bewerken. Of je moet heel veel intern geheugen (werkgeheugen) hebben in je computer. Als je zoveel geheugen hebt, dan is het mogelijk om al die foto's in je favoriete tekenprogramma aan elkaar te plakken.
Bij gebruik van 'analoge' foto's, ingescand met een goede scanner (1200 dpi), heb je uiteraard veel minder foto's nodig. Een 10 x 15 cm foto ingescand op 1200 dpi levert ongeveer een bestand op met 4724 x 7087 pixels. Door www.printjekunst.nl kunnen ook foto's gescand worden.

Werkwijze

Ik heb gekozen voor een 'kunstwerk' met veel kleuren gecombineerd met drie foto's van een stelletje boeven. Daarvoor heb ik met een programma, genaamd ImageMagick, 16 vierkanten (van 2400 x 2400 pixels) gemaakt met allemaal verschillende kleuren. Op enkele vierkanten heb ik een foto geplaatst. Vervolgens heb ik deze vierkanten met ImageMagick aan elkaar geplakt. Dit heb ik op een linux machine gedaan met flink wat geheugen.

Het resultaat was een jpg-bestand van ongeveer 28 Mb. De kwaliteit van opslaan kan worden opgegeven als een jpg-bestand wordt opgeslagen. Bij 100% wordt geen compressie toegepast en gaat er geen kwaliteit verloren, maar wordt het bestand wel heel erg groot. Ik had hier gekozen voor een kwaliteit van 92.

Het bestand heb ik vervolgens op een cd gezet en opgestuurd naar www.printjekunst.nl.

Resultaat

Een week later wordt er een groot (goed ingepakt) pakket thuis bezorgd. Nieuwsgierig wordt het pakket door de hele familie uitgepakt. En het ziet er zeer fraai uit. De gebruikte foto's zijn heel mooi en duidelijk afgedrukt. Het canvas is vakkundig opgespannen op een houten frame. Het doek is gevernist, wat een mooie glans geeft aan het geheel.
Het moet gezegd: het overtreft de verwachtingen. Het 'kunstwerk' hangt inmiddels in de woonkamer op een prominente plek.
Een minpunt is dat kleuren van sommige vierkanten behoorlijk afwijken van het originele bestand zoals was opgestuurd. Of in ieder geval zoals het er uitzag op het computerscherm. Dit is een probleem waar ik al meer van gehoord hebt, maar niet weet hoe je dat kan voorkomen. Dit is, denk ik, niet een probleem van www.printjekunst.nl alleen. Het geldt overigens niet voor de kleuren van de gebruikte foto's. Die zijn heel natuurgetrouw.

IdeeŽn

Met deze techniek kun je echt mooie schilderijen maken. Hiermee krijg je unieke 'kunstwerken'. Misschien een leuk idee voor:
  • een mooie portretfoto van de kinderen
  • een trouwfoto
  • een kunstwerk bij een 40-jarig huwelijk ofzo. Maak een mooie collage van 40 jaar herinneringen...
  • maak in plaats van de eerste steen een uniek kunstwerk bij de opening van een nieuw gebouw.

Prijzen

De prijs hangt af van de grootte van het schilderij en of het opgespannen en gevernist wordt. De maximale grootte is 85 x 200 cm. Hieronder wat prijzen van verschillende maten om een idee te krijgen:

Maat

(in cm)
Prijs
alleen printen
(in €)
Prijs
printen, opspannen en vernissen
(in €)
20 x 2014,4040,00
30 x 3021,6052,00
40 x 4028,8064,00
40 x 8028,8073,60
80 x 8057,60112,00
40 x 200144,00217,60
80 x 200144,00227,20

Op de site van PrintJeKunst kunnen online de prijzen van een schilderij berekend worden. De prijzen zoals hier vermeld zijn van april 2004.

Aanbieding

Als je van plan bent om ook een kunstwerk te gaan maken, dan kun je €2,50 korting krijgen op je eerste bestelling bij PrintJeKunst. Als je een bestelling doet, trek dan €2,50 korting van het bedrag af en vermeld de code "OF" als opmerking bij de betaling/overboeking.
Voorlopig heeft het opsturen van het digitale bestand per cd de voorkeur.

Aanvullende opmerkingen van printjekunst.nl

  • Hierboven is het 'kunstwerk' samengesteld door hoogwaardige beelden aan elkaar te 'plakken'. Dit kan ook anders. De afdrukapparatuur kan met speciale software een bestand omzetten naar een groter formaat. Hierdoor is het mogelijk om een jpg-bestand gemaakt met een 5-miljoen pixels camera af te drukken op canvas van 80 x 80 cm. Als je het beeld aanmaakt op 80 x 80 cm met 300 dpi dan is het geen probleem om dit bestand op te slaan en te verzenden op DVD/CD als 30 X 30 cm met 300 dpi. De speciale software maakt dit zonder verlies weer tot een 80 x 80 cm formaat op 300 dpi.
  • Het printen op linnen geeft een goede scherpte indruk vooral bij de grotere formaten (vanaf 50 x 50 cm).
  • Als gewerkt wordt met Photoshop geeft het opslaan en aanleveren in .eps het beste resultaat.
  • Wat kleur aangaat is het aan te raden zeker bij abstracte beelden of bewerkte foto`s een kleurprofiel (dit kan o.a. met Photoshop) bij te sluiten. De machine gebruikt dit profiel dan bij het printen. Theoretisch hoort dit hetzelfde resultaat te geven qua kleur als op een gekalibreerd kleurecht scherm zoals o.a. DTP ers en drukkers gebruiken. Dit heeft het hoogste "What You see is what you get" gehalte. Een goede indicatie geeft Photshop met de optie "weergave/werkelijke Pixels" als het beeld op het formaat en op 300 dpi wordt ingesteld. Als er geen profiel wordt ingesloten dan blijft o.a. de huidskleur het belangrijkste middel om de machine neutraal in te stellen.
  • De kwaliteit van het objectief blijft net als bij conventionele camera`s de zwakke of sterke schakel om tot een mooi beeld te komen.Nog meer recensies...
 
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Op grond van de informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder controle van de gegevens bij de bron.
Wilt u ons met een e-mail informeren als u onjuiste informatie hebt gezien?